Premières van 13 tot 16 maart
Toneel, cabaret, dans en meer!
De Nationale Opera vormt de ene helft van Nationale Opera & Ballet, naast uiteraard Het Nationale Ballet. Voordat De Nationale Opera en Het Nationale Ballet samengaan, bestaat De Nationale Opera onder de naam De Nederlandse Opera.
De Nederlandse Opera wordt opgericht na de Tweede Wereldoorlog met als thuisbasis de Stadsschouwburg te Amsterdam. Het gezelschap bestaat uit een vast ensemble en reist door het hele land. Dit verandert in 1964. In dit jaar verandert de naam in De Nederlandse Operastichting en wordt er voor elke productie een nieuwe cast en team gezocht.
De volgende verandering vindt plaats in 1986: de Stadsschouwburg wordt verruild voor Het Muziektheater en het gezelschap heet wederom De Nederlandse Opera (DNO). Dit blijft zo tot 2014, wanneer De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet fuseren.
Per jaar geniet je van gemiddeld elf producties van De Nationale Opera, waaronder zowel klassiekers als moderne opera's. De meeste producties spelen ze in de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Ze staan echter ook regelmatig in andere schouwburgen en theaters en in buitenlandse operahuizen en op festivals. Hierbij verzorgt het eigen koor van de Nationale Opera de muziek. Een van de vaste onderdelen op het programma zijn de wekelijkse lunchconcerten, die in het teken staan van muziek en waar je gratis van geniet.
Om de toekomst van de opera op de agenda te houden organiseert De National Opera sinds 2016 het Opera Forward Festival in verschillende Amsterdamse theaters. Dit is de plek waar je kennis maakt met opera van gevestigde namen en jonge talenten. Je vindt hier dan ook voornamelijk moderne opera’s en premières.
Schrijf een recensie en maak kans op leuke prijzen.
Van 14 t/m 23 maart ontdek je experimentele opera in Amsterdam.
Beleef opera zoals nooit tevoren op het Opera Forward Festival van 8 t/m 17 maart.
De juryprijs is voor Michel Doodeman.
Onder andere met Marcel Hensema.
Dit zijn de beste jeugdtheaterproducties van het seizoen.