Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / 4.48 Psychosis
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

4.48 Psychosis

NTGent en Sarah Kane

Tijdens een zware depressie schreef Sarah Kane 4.48 Psychosis. Enkele maanden later, op achtentwintigjarige leeftijd, pleegde zij zelfmoord. De tekst die zij achterliet is een aangrijpende stroom van gedachten die de pijn en angst om te leven verwoordt, en tevens de liefde om te leven en te willen leven benadrukt.

Lien Wildemeersch en Benjamin Cools gingen elk apart de confrontatie aan met deze krachtige toneeltekst. Ze maakten er twee totaal verschillende versies van, die toch met elkaar verbonden zijn en samen één geheel vormen. Deze voorstelling wordt in de originele versie gespeeld. De voertaal is Engels.

"De dunne grens tussen waanzin en helderheid maakt deze 4.48 Psychosis zo menselijk. … Waar Wildemeersch de poëtische schrijfster, de zieke vrouw en de wanhopige minnares in zichzelf laat ontwaken, vraagt Benjamin Cools haar ten dans. In zijn handen wordt 4.48 Psychosis een muziekpartituur waarvan hij elk woord wil proeven. ... Door hun engagement creëren de twee spelers een gelijkwaardige, maar totaal verschillende intensiteit.”
De Standaard